Short aksjer: Alt du trenger å vite

12 januar 2024
Johanne Hansen

Short aksjer – en grundig oversikt

Shorting aksjer, også kjent som å gå kort på aksjer, er en handelsstrategi som tillater investorer å tjene penger på nedgangen i prisen på en aksje. Dette konseptet kan virke komplekst, men i denne artikkelen vil vi gi deg en omfattende oversikt over hva short aksjer er, og hvordan de fungerer.

Hva er short aksjer?

stock market

Short aksjer er en handelsstrategi som involverer salg av aksjer som man ikke eier. Ved å shorte aksjer, spekulerer investoren i at aksjeprisen vil falle. Prosessen med shorting aksjer kan være komplisert, derfor er det avgjørende å forstå konseptet før man bruker denne strategien.

Det finnes flere måter å shorte aksjer på, inkludert shortsalg, kjøp av put-opsjoner og shorting av aksjeindekser gjennom futureskontrakter. Hver av disse metodene har sine egne fordeler og risikoer, og det er derfor viktig å være oppmerksom på disse når man vurderer å gå kort på aksjer.

Typer av short aksjer

Det er flere typer short aksjer som investorer kan benytte seg av for å spekulere på nedgangen i en aksjepris. Noen av de mest populære typer inkluderer:

1. Short salg: Dette er den mest kjente metoden for shorting aksjer. Den innebærer å låne aksjer fra en megler, selge dem på markedet og deretter kjøpe dem tilbake til en senere dato. Hensikten er å kjøpe tilbake aksjene til en lavere pris, slik at man tjener differansen.

2. Put-opsjoner: Dette er en derivatkontrakt som gir investorer rettigheten, men ikke plikten, til å selge en aksje til en avtalt pris på en bestemt fremtidig dato. Ved å kjøpe put-opsjoner kan investorer tjene penger på nedgangen i aksjeprisen uten å eie selve aksjen.

3. Futureskontrakter: En futureskontrakt er en avtale om å kjøpe eller selge en aktivum til en bestemt pris på en fremtidig dato. Investorer kan gå kort på aksjeindekser ved å inngå futureskontrakter, som tillater spekulasjon på nedgangen i aksjemarkedet som helhet.

Kvantitative målinger om short aksjer

For å bedre forstå short aksjer er det viktig å se på noen av de kvantitative målingene som brukes i denne typen handel. Noen av de vanligste inkluderer:

1. Short interesse: Dette måler totalt antall aksjer som er solgt kort i forhold til det totale antall utestående aksjer. Høy short interesse kan indikere økt pessimisme rundt en aksje og kan være en fordel for shortselgerne dersom aksjeprisen faktisk faller.

2. Short-dekkegrad: Dette måler hvor mange dager det ville ta shortselgere å kjøpe tilbake alle lånte aksjer. Dette tallet kan gi et innblikk i potensialet for en short squeeze, der shortselgere kan bli tvunget til å kjøpe tilbake aksjer for å dekke tapene sine, noe som kan føre til en aksjeprisoppgang.

Forskjeller mellom ulike short aksjer

Mens alle typer short aksjer involverer å spekulere på en nedgang i aksjeprisen, er det viktige forskjeller mellom dem. En av de viktigste forskjellene er risikonivået. For eksempel, ved å gå kort på en enkelt aksje gjennom et shortsalg, kan tapet potensielt være ubegrenset dersom aksjen stiger kraftig i pris. På den annen side, ved å kjøpe put-opsjoner har man en mer begrenset risiko.

En annen forskjell er kompleksiteten og kostnadene knyttet til hver strategi. Short salg kan være mer komplisert enn å kjøpe put-opsjoner eller inngå futureskontrakter. Videre kan shortsalg ha høyere kostnader, da det kan innebære utlånsavgifter og marginrenter.

Historiske fordeler og ulemper ved short aksjer

Shorting aksjer har både fordeler og ulemper, og det er viktig å være oppmerksom på begge sider før man går inn i denne typen handel. Noen fordeler inkluderer:

1. Potensiell profitt fra nedgangen i aksjemarkedet: Shortselgere kan være i stand til å tjene penger når aksjemarkedet faller, og dermed oppnå avkastning i en nedadgående markedsperiode.

2. Hedging: Shorting aksjer kan brukes som en metode for å beskytte porteføljen mot potensielle tap ved å sikre seg mot en nedgang i aksjeverdier.

Samtidig er det viktige ulemper ved short aksjer, som inkluderer:

1. Ubegrenset risiko: Noen typer short aksjer kan ha ubegrenset risiko, da aksjeprisene teoretisk sett kan stige uendelig.

2. Potensiell short squeeze: Dersom aksjeprisen plutselig stiger kraftig, kan det føre til en short squeeze, som kan medføre store tap for shortselgere.Konklusjon

Short aksjer er en kompleks strategi som krever inngående kunnskap og forståelse. Det er viktig å være oppmerksom på risikoene og fordelene ved hver type short aksje før man gjør investeringer. Ved å analysere kvantitative målinger og lære om forskjellene mellom ulike typer short aksjer, kan investorer ta informerte beslutninger og potensielt dra nytte av nedgangen i aksjeprisen. Husk imidlertid alltid å konsultere med en finansiell rådgiver før man tar beslutninger om handel med short aksjer.

FAQ

Hva er short aksjer?

Short aksjer er en handelsstrategi som innebærer salg av aksjer man ikke eier med spekulasjon på nedgangen i aksjeprisen. Det finnes forskjellige metoder for shorting aksjer, for eksempel shortsalg, kjøp av put-opsjoner og shorting av aksjeindekser gjennom futureskontrakter.

Hvordan fungerer shortsalg?

Shortsalg er en metode for å shorte aksjer hvor man låner aksjer fra en megler, selger dem på markedet og kjøper dem tilbake senere til en lavere pris. Hensikten er å tjene differansen mellom salgsprisen og kjøpsprisen. Det er viktig å merke seg at shortsalg kan ha ubegrenset risiko hvis aksjeprisen stiger kraftig.

Hva er forskjellen mellom short interesse og short-dekkegrad?

Short interesse måler det totale antallet aksjer som er solgt kort i forhold til det totale antallet utestående aksjer. Høy short interesse kan indikere økt pessimisme rundt en aksje. Short-dekkegrad derimot, måler hvor mange dager det ville ta shortselgere å kjøpe tilbake alle lånte aksjer. Dette tallet gir et innblikk i potensialet for en short squeeze, der shortselgere kan være nødt til å kjøpe aksjer for å dekke tapene sine.